İNSÜLİNİ NASIL KONTROL ETMELİ?




 Tip 2 diyabette genel sorun İnsülinin etkisinden kaynaklanmaktadır.               
Bu durum hastalığın başlangıcında, insülin üretimi normal hatta artmış şekilde gerçekleşmişte olabilir. (Oysa tip 1 diyabette insülin eksikliği bulunmaktadır.) İnsülin salınımı normal bir şekilde ,hatta artmış olmasına rağmen, kan şekerini normal sınırlarda vücud tutamaz. Bunun sebebi “insülin direnci”dir.  Genellikle kilo fazlalığı ve yaşam tarzının fazla sakin olması,sedantel yaşantı durumunda olunmasına bağlıdır.
İnsülinin etkisinde azalma sonucunda, öncelikle pankreasta insülin üretimi ve salınımı artar. Bir süre  sonra kan şekeri yüksekliğinin yapılaştırdığı toksisite sonucu pankreas insülin ihtiyacını karşılayamaz duruma gelir ve kan dolaşımındaki insülin seviyesi böylelikle düşer. İnsülinin azalmasına karşın kişi hala tip 2 diyabettir.Diyabetin iki tipi birbirinden faklıdır ve birbirlerine genellikle dönüşmez.
Tip 2 diyabette adacık hücre antikorları bulunmaz(Adacık hücre antikorları tip 1 diyabette sıklıkla bulunur).

Kan şekeri (kandaki glikoz seviyeleri) etkilenebilecek ve  Diyabetlilerde şeker kontrolünde sorunlara yol açan birçok farklı yol vardır. Herkes kan şekerine etki 
oluşturan faktörlere başka başka tepkilerle  cevap verir.Şeker hastalarının, kendilerinin kan şekeri düzeylerini nasıl etkilediğinin farkına varmada  öncelikle incelemek isteyebilecekleri  bazı etmenler vardır. Örneğin, kafeinin vücutta oluş-
turduğu varlığı nedeniyle kahve, siyah çay ve bazı enerji içeceklerini aldıktan sonra kan şekeri seviyeleri giderek artabilir. Kan şekeri düzeylerini olumlu yönde değiştirebilecek başka etmenlerde vardır ve diyabeti yani  şeker hastalığı olan insanlar, hangi etmenlerin ve eylemlerin kendi kan şekeri düzeylerini etkilediğini anlamaları için uygulayabilecekleri yöntemleri de vardır.
İlgili resim

Şekersiz Gıdalar

Bazı gıdalar kendilerine "şekersiz" diyeceğini iddia ederken, çoğu gıda, nişasta, yağ ve hatta lifte karbonhidratlar içeriğinde bulunduran bu gibi  gıdalar kan şekeri düzeylerini arttırır.Sorbitol ve ksilitol gibi şeker alkolleri bu gıdalara tatlılık katar, ancak kan şekeri düzeylerini yükseltmek için hala yeterli karbonhidratlara sahip olabilirler. Karbonhidrat seviyesinin yüksek olduğu gıdalar, kan şekeri düzeylerini çok yüksek seviyeye arttırabilirler ve sonunda şeker hastalığı olanlarda zamanla organ hasarına neden olabilir.
dehidratasyon ile ilgili görsel sonucu

Dehidratasyon, 

Kan şekerinizi yükseltebilir, bu sebeple, iyi ve yeterli miktarda su içerek,vücudun su kaybından dolayı maruz  kalabileceği olumsuz etkilerden akıllıca olarak uzak kalmış olacaksınız.Hastaysanız, iki saatten fazla süren ishal ve kusma veya birkaç günden daha uzun süren hastalıklar kan şekerinizi değiştirebilir. Üstelik vücudunuz her türlü hastalıkla biliyor musunuz ki; mücadele etmeye çalıştıkça kan şekeri yükselir. Antibiyotikler ve dekonjestanlar gibi ilaçlar kan şekerinizi değiştirebilir. Bu gibi özel durumlarda vücudunuzun bu hastalıklara ve tedavilere nasıl tepki vereceğini belirlemenize yardımcı olması için kan şekeri seviyenizi aralıklı kontrol etmeniz doğru olacaktır.
İŞ STRES ile ilgili görsel sonucu

İş Stres


Stres, vücudunuzun kan şekerinizi yükseltecek hormon salgılamasına sebep olabilir. Her ne kadar bu tip 2 diyabetlilerde daha yaygın olsa da, mümkünse stresi azaltmak için daha derin nefes almak ve egzersiz ile rahatlama tekniklerini uygulamanız yerinde olacaktır.

SPOR İÇECEKLERİ ile ilgili görsel sonucu

İyileştirme: Spor İçecekleri


Spor içecekleri için ana düşünce, bireylerin sıvıları hızla doldurmalarına yardımcı olmakla birlikte, birçoğu büyük miktarda şeker bulundurmaktadır. Bir saatten daha kısa bir sürede azar azar  egzersiz yapmak için sıvılarınızı yenilemelisiniz,. Bu durumda normal su içmelisiniz. Daha yoğun egzersiz yapmak için bir spor içeceği uygun olabilir, fakat diyabetli kişiler hangi spor içeceklerinin kendileri için en iyi olacağını anlamak ve içmek için doktorları ile görüşmelidir.
İlgili resim

Kurutulmuş Meyveler


Çoğu kişi için meyve sağlıklı bir seçim olsa da, diyabetli olan kişiler kuru meyvelerin küçük bir porsiyon boyutunda tüketmede çok miktarda karbonhidrat içerdiğinin farkında olmalıdır. Örneğin, iki çorba kaşığı kurutulmuş kuru üzüm, kızılcık veya kiraz, aynı miktarda karbonhidrat içerir ve küçük bir parça taze meyve bulunur. Üç kurutulmuş miktar üzüm15 g karbonhidrat içerir, bu nedenle bir ya da iki kurutulmuş meyve yemek, birçok kişide kan şekeri seviyelerinde yüksek artışlara neden olabilir.
İlgili resim

Bagels ekmek daha iyi mi? 


Cevap, bagels karbonhidrat ve kalori ile paketlendiği için, bagels ekmek daha kandaki şeker seviyesini artırmada daha iyi olmasıdır. Bir poşete sahip olmanız yeterliyse, mini bir poşet seçin. Alternatif olarak, diyet tercihlerinizi bir sağlık uzmanı veya diyetisyenle tartışarak sağlıklı alternatifler bulabilirsiniz.
cold ilaçlar ile ilgili görsel sonucu

Soğuk İlaçlar


Soğuk ilaçlar; sıklıkla dekonjestanlar, psödoefedrin veya fenilefrini içerir; Ayrıca şeker ve / veya alkol içerebilirler. Bu bileşikler, kan şekeri düzeylerini artırabilir. Antihistaminikler kan şekeri düzeyleri ile ilgili bir soruna neden olmaz. Reçetesiz soğuk alacaklar satın almaya karar verirseniz, eczacınıza kan şekeri seviyeleriniz üzerindeki olası etkilerini mutlaka sorun.
steroidler ile ilgili görsel sonucu

Steroidler ve Su Hapları


Steroidler, yaygın olarak kızarıklık, artrit, astım ve diğer tıbbi hastalık hallerinin tedavisinde kullanılır ve de kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olabilir. Prednizon gibi kortikosteroidler, sağlıklı bireylerde şeker hastalığının gelişimini tetikleyebilir. Diüretikler (su hapları) kan şekeri düzeylerini artırabilirken, antidepresanlar bunları yükseltebilir veya düşürebilir. Bu ilaçları alıp şeker hastalığına yakalanmanız gerekiyorsa, bu ilaçların sizi nasıl etkilediğini görmek için kan şekeri seviyenizi dikkatle izleyin.
probiyotikler ile ilgili görsel sonucu

Probiyotik Gıdalar


Probiyotik gıdalar, sindirimi çokça iyileştirerek diyabetli kişilere yardımcı olabilir. Örneğin, Ev Yoğurdu kişinin Gastrointestinal etkilere  karşı korunmasına yardımcı olabilecek "sağlıklı" bakteri içerdiği bildirildi. En iyi yoğurt seçimi, şeker veya meyve eklenmemiş düz yoğurt veya "hafif yoğurt" dur.
vegan diyeti ile ilgili görsel sonucu

Vegan diyeti


Bazı araştırmacılara göre, vegan diyetine (süt veya yumurta gibi et veya hayvansal ürünler tüketilmediği) veya tamamen bitki temelli diyet yapmaya çalışan diyabetliler çok daha iyi kan şekeri kontrolünü sağladıkları ve daha az insülin rezervlerinden faydalanarak beslendikleri gerçeği alternatif olarak bulunmaktadır. Mekanizma tamamen net olmasa da, bütün tahıllar, lif ve fasulye karbonhidrat sindirimini yavaşlatarak daha düşük bir oranda şeker üretebilir. Şeker hastalığı olan kişiler diyetlerinde önemli değişiklikler yapmadan önce doktorlarıyla görüşmelidir.

Hoşçakalın,

UNUTMAYIN !!!!.ESAS OLAN SAĞLIKTIR.

Not: Bu sitede yer alan bilgi, yorum ve cevaplar yalnızca tavsiye niteliğinde olup tedavi yönteminizi tespit etmek ya da değiştirmeye amacı taşımamaktadır. Sitemizdeki bilgileri yanlış anlamak, bilgilerin güncelliğini yitirmesi ve buna bağlı olarak doğabilecek olası mağduriyetlerden sitemiz yasal olarak hiçbir sorumluluk altında değildir. Tam bir teşhis ve tedavi için hasta ile doktorunuzun yüz yüze gelmesi gerekir. Bu sitede bulunan bilgileri kullanmadan doğan sorumluluk tamamen kullanıcıya aittir. Lütfen tüm hastalıklarınızın teşhis ve tedavisi için doktorunuza danışınız.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MUTLU OLMAMIZI EPİFİZ BEZİNİ KİREÇLENDİREREK ENGELLİYORLAR NASIL MI ?İŞTE CEVABI

GENÇ KALMAK ve MUTLU OLMAK İÇİN TİMÜS Ü EŞŞEK SUDAN GELİNCEYE KADAR DÖVÜN!!!

KALP KRİZİNE ÇÖZÜM. TROPONİN TESTİ