HİPERTANSİYONDAN ÖLMEK KADER DEĞİL ARTIK.NASIL MI?.


 HİPERTANSİYON VE GELİŞEN        KOMPLİKASYONLARDAN ARTIK ÖLMEK  KADER DEĞİL    !!!!!

HİPERTANSİYON ile ilgili görsel sonucu
 Günümüzde Hipertansiyon Teşhisi her 3kişiden1 kişiye konmaktadır.  
 Biliyor musunuz ki;Hipertansiyon un Sebebi günümüzde halen daha  %95 i belli değildir.  SADECE%5 gibi kısmı da Sigaraya bağlı ''Pulmoner HT   ''olarak belirlenmektedir.
     
 Daha nedeni belli olmayan Hipertansiyon birçok hastada kalıcı hasarlar bırakmakta ve ölümcül sebeplerle komplikasyonlar gelişmekte ,Önemli organ hasarları ile günümüzde yaşam kalitesini oldukça azaltmaktadır.
HİPERTANSİYON ile ilgili görsel sonucu       

   Birçok yayınları okuduğumuzda görülmektedir ki;HT  daha başlamadan,erken evresinde,sistolik ve diastolik kan basıncı değerleri olan 12 mm hg/ 8 mm hg üzerine çıktığında NORMAL HT TEŞHİSİ söylenebilmektedir:

Yüksek tansiyon teşhisi koymak için kan basıncı ölçülürken; sistolik (büyük tansiyon, normali = 120 mm Hg), diastolik (küçük tansiyon, normali = 80 mm Hg) olmak üzere iki değere bakılır. Yüksek tansiyon tanısı için bu değerlerden birinin yüksek olması yeterlidir. Arteriyel Sistolik, kalp kasıldığında kalbten damarlara doğru atılan kanın damar duvarında yaptığı basınçken, Diastolik değer kalp gevşediğinde hala damar duvarında mevcut olan basınçtır. Küçük ve büyük tansiyonun normalden yüksek olması hipertansiyondur.

Yüksek tansiyonun vücuda verdiği zararlar

Yüksek tansiyonun en çok etkilediği organlar; kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir. Hipertansiyon bu organları etkileyerek uzun süre içerisinde kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir. Tansiyon yüksekliği kalbin iş yükünü artırır ve atar damarlarda geri dönüşü mümkün olmayan zararlara .
                       HİPERTANSİYON ile ilgili görsel sonucu

 Zaman içerisinde özellikle atar damarlarda harabiyet oluşur.Kalp, böbrek, göz ve beyin damarları bu yüksek basınca uzun yıllar boyunca sessizce direnebilir. Bu nedenle kan basıncındaki yükselmenin yarattığı harabiyeti fark etmek zordur. Ancak bu hastalara zarar vermediği anlamına gelmez. Hipertansiyonun vücuda verdiği başlıca zararları şu şekilde sıralayabiliriz.
  • Kalpbeyin-kalp-tansiyon yetmezliği, kalp büyümesi, kalbi besleyen damarlarda daralma (koroner arter darlığı), kalbi besleyen damarlarda tıkanma (kalp krizi)
  • Beyin kanaması, felç, beyin damarlarında daralma ve tıkanma
  • Böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarında bozulma
  • Görme azalması ve körlük
  • Büyük atardamarlarda genişleme, bu genişlemelerin yırtılması, bu damarlarda tıkanma. Bunların sonucu, kangren veya ani kanamalara bağlı ölüm gelişir.
  • Felç
  • Boyun ve bacak damarlarında tıkanma,
Bu tür sağlık problemleriyle karşılaşmak istemiyorsanız ve aşağıdaki başlıklardan en az biri, size uyuyorsa tansiyonunuzu ayda bir ölçerek çıkan değerleri düzenli olarak kaydetmenizi öneriyoruz.
  • Ailenizde yüksek tansiyon varsa,
  • Yaşınız 40’ın üzerindeyse,
  • Şişmansanız,
  • Sigara içiyorsanız,
  • Şeker hastası iseniz ve ailenizde şeker hastası varsa,
Gebe iseniz,

Yüksek tansiyonun nedenleri nelerdir?

Tansiyonun yükselmesinde iki önemli etken vardır. Bunlardan bir tanesi, “genetik faktörler”. Bir diğeri de “çevresel” dediğimiz faktörlerdir. Bazı genetik hastalıklarda olduğu gibi, belirli bir kromozomun genindeki, bozukluğun hipertansiyona neden olduğu bulunmamış olsada birçok genin hipertansiyona sebep olacağı bilindiği için bu duruma poligenik deniliyor ve henüz bu konu aydınlığa kavuşmuş değil. Ama şunu biliyoruz: Eğer birinci derece akrabanızda, yani annenizde, babanızda ve kardeşlerinizde hipertansiyon varsa, sizde de olma ihtimali çok yüksek.
Çevresel faktörler; Stresli hayat, beslenme tarzımız, kilolarımız ve bazı alışkanlıklarımız hipertansiyonun ortaya çıkmasında yardımcı oluyor. Çevresel faktörlerde en önemli etken ise tükettiğimiz besinlerdir.
Hastaların % 90-95’inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur. Bunlara primer (birincil) hipertansiyon denir. Geri kalan % 5-10 hastada yüksek tansiyon bir nedene ya da hastalığa ikincil olarak ortaya çıkmıştır. Buna da sekonder (ikincil) hipertansiyon adı verilir.
En sık rastlanan ikincil hipertansiyon nedenleri şunlardır:
  • Çok tuzlu gıdaların tüketilmesi (özellikle tuza hassas kişilerde)
  • Aortun kalpten çıktığı bölgedeki darlık
  • Kafa içi basıncının yüksek olması
  • Böbrek hastalıkları
  • Böbreküstü bezinin kabuk bölümündeki hastalık nedeniyle kortizon ya da aldesteron hormonlarının fazla salgılanması sonucu görülen Cushing ve Crohn hastalığı,
  • Böbreküstü bezinin iç kısmının (medul-la) tümörü (feokromositom)
  • Böbrek damarlarının daralması
  • Doğuştan büyük atar damarın (aortun) bir bölümünün dar olması (aort koarktasyonu)
  • Böbrek dokusu ve böb¬rek atardamarlarında yerleşen hastalık¬lar (akut ve kronik böbrek iltihabı, poli-kistik böbrek),
  • Tiroid bezi hastalıkları (Hipertiroidi, hipotiroidi)
                    HİPERTANSİYON ile ilgili görsel sonucu
Bu problemlerin çoğu girişimsel yöntemlerle veya ilaç tedavisi ile çözümlenebilir. Örneğin, böbrek damarlarına giden atar damardaki darlık, balonla açılabilir veya cerrahi olarak düzeltilebilir. Hipertiroidi ya da hipotiroidi ilaç tedavisiyle ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle, özellikle kan basıncı yüksekliği ilk olarak tesbit edildiğinde hekimler detaylı bir öykü ve fizik muayene sonrasında bazı laboratuvar tetkikleri isterler. Bazen de özel testlere gerek duyabilirler.

Aniden yükselen tansiyonu düşürmek için uygulayabileceğiniz yöntemler ve tansiyon düşüren besinler:

  • Önce soğuk su uygulaması yapılmalıdır, soğuk su tansiyon için iyi gelir. Ellerinizi, kollarınızı ve ayaklarınızı soğuk su ile yıkarsanız bu sizin rahatlamanızı sağlayacak ve tansiyonunuzu düşürecektir. Lütfen aniden soğuk su ile yıkamayınız, bu tersi bir durum oluşturabilir.. Normal musluk suyu ile yıkamak en doğrusudur.
                    LİMON SARIMSAK ile ilgili görsel sonucu
  • Limonda yüksek tansiyon için etkilidir. Tansiyon yükseldiğinde hızlıca bir limon sıkın ve bu limon suyunu biraz sulandırarak yavaşça içiniz. Tuzsuz ayranda ve yoğurtta yüksek tansiyon için kullanılabilir. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta tuzsuz olmasıdır. Eğer bulabiliyorsanız nar suyu tercih edin, nar suyu tansiyonun düşmesini ve normal değerlere ulaşmasını sağlar. Greyfurt’da tansiyonun düşürülmesine yardımcı meyvelerden birisidir.
  • Sarımsak halk arasında en çok bilinen tansiyon düşürücüdür. Bu özelliği birçok uzman tarafından doğrulanmıştır. Kekik de özellikle geçici olarak yükselmiş olan tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olur.
  • Günlük tuz tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır, yemeklere ayrıca tuz koymaktan kaçınılmalıdır.
  • Kalsiyumdan zengin beslenmeye dikkat edilmelidir. Başlıca kaynak olan süt ve süt ürünleri tüketilirken yarım yağlı veya light olanların tercih edilmesiyle kalp hastalığı riskini arttırmamak da önemlidir.
  • Potasyum alımının artmasıyla hipertansiyon riski düşmektedir. Bu alımı arttırmak için bol miktarda sebze ve meyve tüketimi gerçekleştirilmelidir.
  • Kandaki magnezyum seviyesinin düşük oluşu da yüksek tansiyon riskini belirleyen faktörler arasındadır.
  • Doymuş yağlardan yüksek bir beslenme tarzı da tetikleyici faktörler arasındadır. Yapılan araştırmalar da doymamış yağdan (ayçiçeği, zeytinyağı, mısır yağı gibi) zengin beslenmenin kan basıncını düşürdüğünü göstermektedir.
  • Alkol kullanımı da özellikle kadınlarda hipertansiyona yol açmaktadır.
  • Ekmeklerin tuzsuz olanlardan seçilmesi de günlük sodyum tüketimini büyük ölçüde azaltacaktır.
  • Sarımsak kullanımının da olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.
  • Ek olarak balık yağı kullanımının da kan basıncının denetiminde faydalı olduğu görülmüştür.
  • Sakatatlar, kuru meyveler, bezelye, enginar gibi sebzeler, konserve besinler, turşu, zeytin gibi yiyeceklerin sodyum oranı yüksek olduğundan tüketimlerinde dikkatli olunmalıdır.

HİPERTANSİYONDAN VE GELİŞEN KOMPLİKASYONLARINDAN ÖLMEK ARTIK KADER DEĞİL  !!!!!!!

BU teknik bilgiler ışığında, pratikte yaşam koşullarınızı değiştirmedikçe,yemek yeme alışkanlıklarınızı,spor yapmak ,yürüyüş ve 2 öğün sabah akşam,sabah öğleden sonra gibi yapmadıkça ,HİPERTANSİYON ORANLARI ve  dolayısı ile Böbrek,Böbrek HASARI,KALP VE DAMAR HASTALIKLARI ki;TÜM DÜNYADA ÖLÜMLERİN 1.ANA SEBEBİdir.OBEZİTE VE KANSER,BEYİN HASTALIKLARI ndan kurtulamayacağınızı bilmelisiniz.
HİPERTANSİYONUN SEBEBİ %95 BELLİ DEĞİLKEN BİLE HALA DAHA YEME İÇME ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRME ,KALORİ ORANI,SİGARAYI BIRAKMA,GÜNDE 20 DK.YÜRÜYÜŞ,MENTAL DÜŞÜNCE TERAPİLERİ YAPMAZSANIZ SİZDE BİR ÖLÜM ADAYI OLARAK YAŞAMINIZA SON VERME YOLUNDA HIZLA İLERLEYECEĞİNİZİ VE BU VÜCUT SİZE EMANETKEN HALA DAHA UYGULAMAMANIZ UNUTMAYIN YALNIZCA SİZE VE SEVDİKLERİNİZE ZARAR VERECEKTİR.ÇOCUKLARINIZ VE TORUNLARINIZI DAHA AZ GÖRMEK İSTEMİYORSANIZ BİR KARAR VERİN.
DİĞERLERİ GİBİ SAĞLIKLI MI OLMAK BAZILARI GİBİ SAĞLIKSIZ VE KALİTESİZ VE BİRİLERİNE MUHTAÇ MI YAŞAMAK İSTİYORSUNUZ.KARAR VERİN....

KALIN SAĞLICAKLA...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MUTLU OLMAMIZI EPİFİZ BEZİNİ KİREÇLENDİREREK ENGELLİYORLAR NASIL MI ?İŞTE CEVABI

GENÇ KALMAK ve MUTLU OLMAK İÇİN TİMÜS Ü EŞŞEK SUDAN GELİNCEYE KADAR DÖVÜN!!!

KALP KRİZİNE ÇÖZÜM. TROPONİN TESTİ