GÖZ TANSİYONU KÖR EDEBİLİR?


            GÖZ TANSİYONU (GLOKOM)

Göz Tansiyonu (Glokom): Belirtileri, Risk Faktörleri, Tanısı ve Tedavisi

göz tansiyonu ile ilgili görsel sonucu

Gözün beslenmesi, gözün içinde sürekli bulunan sıvı aracılığıyla gerçekleşir. Bu süreç gerçekleşirken bir yandan da gözün içindeki bu sıvı bazı kanallar yardımıyla dışarı atılır. Eğer bu kanallarda herhangi bir tıkanıklık meydana gelirse, gözün içindeki sıvı dışarıya boşaltılamaz. Bunun sonucunda da göz içindeki basınç artar. Bu basınç artışına göz tansiyonu (glokom) denir.

Göz tansiyonu yükselen basınç nedeniyle göz sinirine zarar verir. Hasar gören sinir hücreleri sonucu yavaş yavaş görme kaybı ortaya çıkar. Eğer tedavi edilmezse en sonunda görme kaybı %100’e ulaşır. Görme kaybı çevreden merkeze doğru gerçekleşir.

Göz tansiyonun bazı tipleri vardır. Hastalık genelde erken dönemde belirti vermez ve hastalar tarafından ancak görme kaybı ortaya çıktıktan sonra farkedilir. Genelde 40-45 yaşlarından sonra ortaya çıkar ve ilk belirtisi göz içi basıncının artmasıdır. Eğer görme kaybı başlamışsa geri dönüşü olmaz. Bu nedenle düzenli göz muayenesi erken tanı açısından çok önemlidir.

göz tansiyonu ile ilgili görsel sonucu


GÖZ TANSİYONUNUN BELİRTİLERİ



Göz tansiyonu ,erken dönemde genellikle  herhangi bir belirti vermez. Hastalık yavaş ilerlediğinden ve çevreden merkeze doğru bir kayıp olduğundan belirli bir görme alanındaki kayıp farkedilmez. Erken teşhis ile glokomun daha  ilerlemesi durdurulabilir. Fakat bunun için iyi bir göz muayenesi oldukça şarttır.

Göz tansiyonunun nadir görülen türünde; bulantı, kusma, ağrı, görme bulanıklığı olabilir. Açı kapanması göz tansiyonu dediğimiz bu türü hastaların az bir kısmını oluşturduğu için, diğer göz tansiyonu hastalarında bu tür belirtiler meydana çıkmayabilir.

göz tansiyonu ile ilgili görsel sonucu

Göz Tansiyonu


GÖZ TANSİYONU RİSKİ TAŞIYANLAR KİMLERDİR?


Birinci derece akrabalarında göz tansiyonu olanlarda göz tansiyonu riski artmıştır. Yani kalıtsal faktörler bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca 40 yaşının üstünde ve göz içi basıncı sürekli yüksek seyreden kişilerde görülme ihtimali artar.


Aşağıdaki kriterlere uyan hastalar için yüksek risk görülmektedir:


* İleri yaş ( kırk yaş üzeri ),

* Migren,

* Yüksek veya düşük tansiyon ),

* Kansızlık,

* Uzun süreli kortizon kullanımı,

* Aile hikayesi,

* Diabet,

* Travma,

* Yüksek miyopi ve hipermetropi,

* Göz içi basıncının yüksek seyretmesi, 

 Bunların dışında kan basıncının artmış olması, şeker hastalığı, gözde meydana gelen yaralanmalar,kansızlık, şok, bu hastalığın görülmesinde risk faktörleri arasında sayılır. Bu risk faktörlerine sahip olan kişilerin bu konuda dikkatli olmaları ve düzenli göz muayenesi yaptırmaları hastalığın ortaya çıkmasını önlemede yardımcıdır.


GÖZ TANSİYONU TANISI NASIL KONUR?


Genellikle sinsi seyreden bir hastalık olduğundan, göz muayenesi sırasında göz içi basıncının tesadüfen ölçülmesi sonucu farkedilir. Bu yüzden yapılan göz muayenesi sırasında göz içi basıncı da ölçülmelidir. Eğer göz tansiyonundan şüpheleniliyor ise doktorların dikkat ettiği bazı duurmlar vardır. Bunlardan birincisi göz içi basıncının artmış olmasıdır. Diğerleri ise göz sinirinde meydana gelen hasarın gösterilmesi ve bu hasara bağlı görme alanı kaybının doktor tarafından ortaya çıkarılmasıdır. Sinirde ortaya çıkan hasarın derecesi, görme alanı kaybı, hastalığın tedavi şeklinin belirlenmesinde önemlidir.

Bazı hastalarda göz tansiyonu krizi ortaya çıkar. Bu durumda göz içi basıncı ani olarak çok artar ve göz ve baş ağrısı, bulantı, kusma ile birlikte kendini gösterir. Acil tedavi gerektiren bir durumdur.


GÖZ TANSİYONUNDA ERKEN TANI NEDEN ÖNEMLİDİR? 

Göz Tansiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bu hastalığın sinsi seyreden ve yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu belirtmiştik. Erken dönemde herhangi bir belirti vermediğinden teşhisi zordur. Kronik bir hastalıtkır ve tamamen görme kaybına yol açar. Bu yüzden mutlaka hasta, hastalığının önemini bilmelidir. Çünkü birçok kişi herhangi bir sorun olmadığını düşünerek tedaviye devam etmez ve bunun sonucunda da gözünü kaybeder.


GÖZ TANSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavinin temel ilkesi hastanın görmesini koruyabilmektir. Glokom tedavisi göz içi basıncını düşürerek görme sinirindeki hasarı önlemeye yöneliktir. Glokomun tipine göre tedavi şekli de değişir. 

Bu tedaviler;

* İlaç,Göz Tansiyonu (Glokom): Belirtileri, Risk Faktörleri, Tanısı ve Tedavisi

unutmayın ESAS OLAN SAĞLIKTIR.

HOŞÇAKALIN.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MUTLU OLMAMIZI EPİFİZ BEZİNİ KİREÇLENDİREREK ENGELLİYORLAR NASIL MI ?İŞTE CEVABI

GENÇ KALMAK ve MUTLU OLMAK İÇİN TİMÜS Ü EŞŞEK SUDAN GELİNCEYE KADAR DÖVÜN!!!

KALP KRİZİNE ÇÖZÜM. TROPONİN TESTİ